Η αλλαγή της βρώμικης πάνας δεν αποτελεί πάντα ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι μια στιγμή που το μωράκι σας κι εσείς είσαστε απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον! 

Δεν βλάπτει να είστε καλά προετοιμασμένοι! Σκεφτείτε όλα όσα θα χρειαστείτε: μωρομάντηλα, αλοιφή, καθαρή πάνα, ίσως και ένα παιχνίδι. Η αλλαγή της πάνας θα κυλήσει πολύ πιο ομαλά αν συγκεντρώσετε από πριν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα. Έτσι δεν θα τρέχετε γύρω-γύρω και θα επικεντρώσετε την προσοχή σας αποκλειστικά στο μωράκι σας.

Το παιχνίδι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας. Γιατί λοιπόν να μην παίξετε ένα παιχνίδι με την πάνα; Χρησιμοποιήστε την για να κρυφτείτε ή δώστε της ένα αστείο όνομα. Κάτι τέτοιο θα μετατρέψει τη διαδικασία αλλαγής σε μια συναρπαστική εμπειρία, που το μωράκι σας θα περιμένει πώς και πώς.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τη διαδικασία αλλαγής της πάνας σε μια εκπαιδευτική εμπειρία. Δοκιμάστε κατά τη διάρκειά της να μετράτε ή να λέτε τα γράμματα του αλφαβήτου. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα αποσπάσει την προσοχή του μωρού σας από την αλλαγή της πάνας, αλλά θα είναι χρήσιμο και για την εκπαίδευσή του!

Τα πιο αγαπημένα παιχνίδια είναι εκείνα που προορίζονται μόνο για ειδικές περιστάσεις! Επιλέξτε λοιπόν ένα ειδικό παιχνίδι που θα εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια αλλαγής της πάνας. Έτσι, το παιχνίδι αυτό θα γίνει από τα αγαπημένα του μωρού σας και θα του αποσπά την προσοχή από τη διαδικασία της αλλαγής.

Τα μωρά είναι πολύ απαιτητικά και… διαισθητικά! Αν αφήσετε να φανεί πως δεν σας αρέσει ιδιαίτερα να του αλλάζετε πάνα, το μωρό σας θα το καταλάβει – γεγονός που μπορεί να μετατρέψει τη διαδικασία αλλαγής σε δυσάρεστη εμπειρία. Ισχύει όμως και το αντίθετο. Αν εκείνη την ώρα του λέτε ωραία πράγματα με κεφάτη φωνή ή βάλετε λίγη χαρούμενη μουσική, τότε η εμπειρία μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη όχι μόνο για το μωράκι σας, αλλά και για σας!

Για να αποσπάσετε την προσοχή του μωρού σας κατά τη διάρκεια της αλλαγής, κρεμάστε πάνω από την αλαξιέρα του ένα παιχνίδι, πχ ένα μόμπιλο. Είναι αστείο το πόση ώρα μπορεί να «καρφωθεί» το βλέμμα του μωρού στο παιχνίδι αυτό, προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει πάνω από το κεφάλι του.