Είναι σημαντικό για το μωρό να κοιμάται πολύ και καλά, όπως είναι πολύ ευχάριστο και για τους γονείς το να μην ξυπνάει μέσα στη νύχτα! Δείτε μερικές συμβουλές που θα εξασφαλίσουν στο μωράκι σας έναν καλό νυχτερινό ύπνο. 

Όπως για μας, έτσι και για τα μωρά ο ύπνος «χαλάει» όταν κάνει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο. Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο του μωρού δεν είναι υπερβολικά ζεστό. Κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου. Στερεώστε δίπλα στην κούνια του ένα θερμόμετρο, ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε καθημερινά!

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα βραδινό «τελετουργικό» που να ταιριάζει σε σας και το μωρό σας. Σ’ αυτό μπορείτε να εντάξετε κι ένα βρεφικό μασάζ που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει. Έτσι, θα κοιμηθεί καλά και θα ξυπνάει λιγότερες φορές τη νύχτα!

Η «μοναξιά» της κούνιας χωρίς να έχει δίπλα τους γονείς του μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στα μωρά. Δοκιμάστε να έχετε πάνω σας ένα μικρό λούτρινο ζωάκι που θα απορροφήσει τη μυρωδιά σας και το οποίο θα τοποθετήσετε μετά στην κούνια του μωρού. Το μωράκι σας θα αναγνωρίσει τη μυρωδιά σας και θα ανακουφιστεί πολύ, νιώθοντας σαν να είστε κι εσείς δίπλα στο κρεβάτι του!

Όπως κι εσείς, έτσι και το μωράκι σας θα ξυπνάει νωρίτερα το καλοκαίρι από το χειμώνα, καθώς ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα. Βέβαια, το φως που το ξυπνάει δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτό του ήλιου, αλλά φως και από άλλες πηγές, όπως πχ από το φaνάρι του δρόμου. Για να κοιμάται λοιπόν καλύτερα το μωρό σας, σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιό του είναι σκοτεινό ακόμη κι αν έξω υπάρχει φως.

Περίπου ένα μήνα μετά τη γέννησή του το μωρό αρχίζει να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Προσπαθήστε να το μάθετε ότι μέρα σημαίνει παιχνίδι, κουβέντα, φαγητό, μπάνιο και νύχτα σημαίνει ύπνος. Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ μέρας και νύχτας μπορεί να βοηθήσει το μωράκι σας να κοιμάται καλά το βράδυ. Γι’ αυτό φροντίστε ώστε το δωμάτιό του να είναι σκοτεινό και ήσυχο τη νύχτα, φωτεινό, γεμάτο ήχους και γέλια μέσα στη μέρα!