Προετοιμασία για τη μεγάλη μέρα!

Φτάσατε σχεδόν στο τέρμα! Πιθανότατα νιώθετε ήδη πανέτοιμη να γεννήσετε. Μπορεί να παθαίνετε περίεργες κράμπες στην κοιλιά και να φοβάστε μήπως γεννήσετε πρόωρα. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται απλώς για τις συσπάσεις «Braxton Hicks» -γνωστές επίσης και ως πρόδρομος τοκετός ή ψευδο-τοκετός. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και σημαίνει ότι η μήτρα σας σφίγγεται, «μαθαίνοντας» να συσπάται. Αν όμως έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, ρωτήστε τον γιατρό σας ή τη μαία. 

Αντίστοιχα και το μωρό σας ετοιμάζεται για τη «μεγάλη έξοδο», εξασκώντας δεξιότητες -όπως το να κλωτσά και να καταπίνει- που θα του χρειαστούν για να καταφέρει να βγει από την κοιλιά σας. 

Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική στιγμή για να φροντίσετε όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να κυλήσουν όλα όσο πιο ομαλά γίνεται.

Φροντίστε τη διακόσμηση!

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διακοσμήστε το δωμάτιο του μωρού. Μπορεί να το θέλετε παραδοσιακά ροζ ή γαλάζιο ανάλογα με το φύλο, εφόσον το γνωρίζετε. Ίσως πάλι προτιμάτε ένα ουδέτερο χρώμα, όπως κίτρινο ή κρεμ. Το μωράκι σας δεν θα είναι από την αρχή σε θέση να διακρίνει τις διαφορές ανάμεσα σε παρόμοιους τόνους χρωμάτων, γι’ αυτό, αν διαλέξετε διακοσμητικά στοιχεία, προτιμήστε αυτά με τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

Χαράξτε τη διαδρομή

Δεν αργεί η στιγμή που θα αρχίσουν οι συσπάσεις και το μωράκι σας θα είναι έτοιμο να γεννηθεί. Για να απαλλαγείτε όσο γίνεται από περιττά άγχη, σιγουρευτείτε ότι, μαζί με τον άνθρωπο που θα σας συνοδέψει στο μαιευτήριο, έχετε επιλέξει εγκαίρως την κατάλληλη διαδρομή. Κάντε μερικές δοκιμές, μετρώντας τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε εκεί. 

Συμφωνήστε το πλάνο του τοκετού

Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να συμφωνήσετε με τον γιατρό σας το πλάνο του τοκετού, δηλαδή ποιος είναι ο ιδανικός για σας τρόπος να γεννήσετε. Αυτό περιλαμβάνει αποφάσεις όπως το αν θέλετε να παραβρίσκεται ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν επιθυμείτε να σας χορηγήσουν αναλγητικά φάρμακα κ.λπ. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως πρόκειται για ένα γενικό πλάνο επιθυμιών και δεν είναι γραμμένο σε πέτρα! Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του τοκετού και ότι ο γιατρός σας μπορεί να πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Εξοικειωθείτε με αυτή την πιθανότητα, διότι οι τοκετοί δεν εξελίσσονται πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Όσο πιο χαλαρή είστε σχετικά με τις διαδικασίες αυτές, τόσο καλύτερα είναι για όλους.

Τα βασικά και απαραίτητα για την πρώτη γκαρνταρόμπα του μωρού

Πάνες για νεογέννητα, το μωράκι σας θα χρειάζεται έως και 12 πάνες την ημέρα στους πρώτους μήνες, οπότε αγοράστε… χοντρική! 

1 συνολάκι για την έξοδο από το μαιευτήριο 

5-10 βρεφικά φορμάκια για να φοράει τόσο τη νύχτα όσο και τη μέρα 

3 σετ από φανελάκια και βρακάκια 

3-4 βρεφικές ρόμπες, δηλαδή φορμάκια μακριά σαν φορέματα που κουμπώνουν στην κάτω πλευρά τους 

1 χοντρή μπλούζα 

1 μπουφάν 

3 βρεφικές κουβέρτες 

5-15 ειδικά πανιά, απαραίτητα όταν κρατάτε το μωρό για να ρευτεί 

5-10 ζευγάρια κάλτσες 

1-2 καπελάκια, ειδικά αν γεννήσετε χειμώνα 

2-4 βρεφικές πετσέτες, αυτές που διαθέτουν και κουκούλα κάνουν τα πράγματα πιο ευχάριστα και εύκολα και για τους δύο σας 

Συμβουλές για το τι να διαλέξετε


Αποφύγετε ρούχα με στενή λαιμόκοψη, καθώς θα δυσκολευτείτε να τα περνάτε από το κεφαλάκι του μωρού. Επίσης, προτιμήστε εκείνα που διευκολύνουν την αλλαγή της πάνας. Κυρίως, μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα αυτά ρουχαλάκια σε μερικές εβδομάδες δεν θα του κάνουν, σκεφτείτε λοιπόν μήπως είναι σκόπιμο να ζητήσετε από φίλους και συγγενείς που έχουν μεγαλύτερα μωρά να σας δανείσουν τα «μεταχειρισμένα» ρούχα τους.