Έχετε κάνει τον μισό δρόμο!


Συγχαρητήρια, βρίσκεστε ήδη στα μισά της εγκυμοσύνης σας. 

Αρχίσατε να νιώθετε ένα μικρό «πετάρισμα» στο στομάχι σας ή μία αίσθηση σαν να έχετε φυσαλίδες στην κοιλιά σας; Πρόκειται για το μωράκι σας που κάνει βόλτες μέσα σας! Για τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, αυτή είναι μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης. Πέρα από όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το μωρό κάνει την παρουσία του αισθητή! Και είναι και η πρώτη ευκαιρία που έχετε για να αρχίσετε να δένεστε μαζί του.

Δημιουργία επαφής

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι κινήσεις του θα αρχίσουν να είναι όλο και πιο έντονες. Θα νιώθετε λες και το μωρό σας κάνει συνέχεια τούμπες! Ορισμένα μωρά είναι πιο δραστήρια (κινητικά) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλα προτιμούν τη σιγαλιά της νύχτας για να αρχίσουν τα πέρα-δώθε. Όπως και να έχει, πολύ σύντομα θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τον μοναδικό «κώδικα» συμπεριφοράς του μωρού σας. 

Ένας τρόπος για να αποκτήσετε επαφή μαζί του είναι να χαϊδεύετε την κοιλιά σας κάθε φορά που κλωτσάει ή να ακουμπάτε το χέρι σας στο σημείο όπου νιώσατε την κίνησή του. Μερικές μαμάδες μπορούν ακόμα και να νιώσουν το μωρό τους να «κολυμπά» προς το χέρι τους, προσπαθώντας να το πιάσει. 

Μοιραστείτε την εμπειρία 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτήν την προσωπική, πολύτιμη εμπειρία και με τον μπαμπά, τοποθετώντας το χέρι του στην κοιλιά σας μόλις αρχίσει το μωρό τις τούμπες. Θα είναι μία μαγική στιγμή και για τους δύο σας, καθώς για πρώτη φορά θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε σωματικά με τη ζωή που δημιουργήσατε μαζί. 

Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ προσωπική εμπειρία που μπορεί να σας κάνει να εστιάσετε υπερβολικά στον εαυτό σας. Όμως, με το να μοιραστείτε τέτοιες στιγμές με τον σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους σας, θα σιγουρευτείτε ότι είναι και εκείνοι εξίσου ανυπόμονοι με σας να υποδεχτούν το μικρό σας. 

Αν έχετε ήδη παιδιά, αυτή είναι και μία υπέροχη ευκαιρία να τα προετοιμάσετε για τον ερχομού του μικρού αδελφού ή της μικρής αδελφής τους. 

Θα υπάρξουν βέβαια και στιγμές που το μωράκι σας θα είναι ακίνητο. Μην ανησυχείτε όμως, απλώς ξεκουράζεται. Είναι πολύ κουραστικό να μεγαλώνεις! 

Μερικές ερωτήσεις σχετικά με την κίνηση του μωρού

Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω το μωρό μου να κλωτσά; 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινήσεων την ημέρα για τα μωρά. Αντίθετα, προσπαθήστε να συντονιστείτε με τους μοναδικούς ρυθμούς του μωρού σας. Έτσι, σε λίγο καιρό θα είστε σε θέση να καταλάβετε ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά του. 

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το μωρό μου να κινείται;


Βάλτε τα πόδια σας ψηλά και χαλαρώστε. Συχνά, τα μωρά νανουρίζονται από τις απαλές ταλαντώσεις του δικού σας σώματος, καθώς κινείστε. Με το να μένετε λοιπόν ακίνητη, θα το ενθαρρύνετε να ξυπνήσει. 

Πιείτε ένα κρύο ρόφημα. Είναι πιθανό να νιώσει το μωρό σας την αλλαγή θερμοκρασίας και να θελήσει να απομακρυνθεί από το κρύο.

Βάλτε λίγη μουσική. Ίσως το μωρό σας ανταποκριθεί στους ήχους της και πάρετε κι εσείς μια ιδέα τι μουσική του αρέσει! 

Κι αν δεν μπορώ να το νιώσω να κινείται; 

Αν για την ώρα δεν νιώθετε τίποτα, μην στενοχωριέστε –άλλωστε δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό όλα τα μωρά. Δοκιμάστε να εντείνετε την αίσθηση, ξαπλώνοντας στο πλευρό σας και χαλαρώνοντας, με ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά. Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε, ελάτε απλώς σε επαφή με τον γιατρό ή τη μαία για να το συζητήσετε μαζί τους.