2ος χρόνος - Ευτυχισμένα δεύτερα γενέθλια!

Συγχαρητήρια! Το παιδί σας είναι δύο ετών. Το ταξίδι μέχρι να φτάστε εδώ ήταν ανεπανάληπτο κι ας είχε μερικές, μικρές λακκούβες που και που στη διαδρομή!

Τώρα, το λατρεμένο σας νήπιο είναι έτοιμο να αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο, να αποκτά όλο και περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Ίσως δείχνει λίγο τρομαχτικό ότι το δίχρονό σας δεν είναι πια ένα μικροσκοπικό μωράκι που εξαρτάται από εσάς για τα πάντα, όμως αυτό παράλληλα σημαίνει ότι εξελίσσεται σιγά-σιγά σε ένα ανθρωπάκι με δικές του επιθυμίες, ελπίδες και προσδοκίες. Η δουλειά σας τώρα πια είναι να το βοηθήσετε να γίνει το καλύτερο, πιο σίγουρο για τον εαυτό του και το πιο χαρούμενο πλάσμα που μπορεί, μέσα από έναν συνδυασμό πειθαρχίας, γέλιου και, κυρίως, απέραντης αγάπης.

Μην ανησυχείτε πάντως, όσο κι αν μεγαλώσει το μωρό σας, θα χρειάζεται πάντα τη μαμά του!


Ο μικρός εξερευνητής

Ήρθε πια η ώρα να ικανοποιήσετε την ολοένα αυξανόμενη περιέργεια του παιδιού σας, επιτρέποντάς του να εξερευνήσει τον κόσμο του. Αφήστε το να το κάνει, αρκεί να είναι ασφαλές. Μην το μαλώσετε αν λερωθεί, στο κάτω-κάτω γι’ αυτό υπάρχει το σαπούνι! Θα έχει συνεχώς χιλιάδες απορίες και ίσως σας ξεθεώσει με τα απανωτά «γιατί» που δεν σταματούν. Προσπαθήστε όμως να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του, αλλά καλέστε το σε ένα παιχνίδι για να τις ανακαλύψετε μαζί.


Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του

Όσο μεγαλώνει το παιδί σας, τόσο περισσότερα πράγματα μπορεί να κάνει μόνο του, όπως να φάει, να πλυθεί, ακόμα και να ντυθεί. Παρόλο που πρέπει να είστε πάντα διαθέσιμη, έτοιμη να το βοηθήσετε με τα πιο περίπλοκα πράγματα, αφήνετέ του όλο και περισσότερο έλεγχο σε αυτά που κάνει, καθώς έτσι θα βοηθηθεί για να χτίσει την αυτοπεποίθησή του.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Το παιδί σας μπαίνει πλέον στη φάση που είναι γνωστή και ως τα «τρομερά δύο». Τα ξεσπάσματα αυτής της ηλικίας είναι ένας τρόπος για να δοκιμάσει τα όριά του και να βάλει σε εφαρμογή τις νέες δεξιότητες που έχει αποκτήσει, όπως το περπάτημα και η ομιλία. Δεδομένου ότι οι επιθυμίες σας και οι επιθυμίες του θα έρχονται συχνά σε σύγκρουση -όταν για παράδειγμα δεν θα θέλει να πάει για ύπνο ή δεν θα θέλετε να βάλει τα χέρια του στη φωτιά- μπορεί να ακολουθούν ξεσπάσματα που θα σας αναστατώνουν πολύ. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να παραμένετε ήρεμη και σίγουρη. Ό, τι και να σκέφτεται το μικρό σας, η αλήθεια είναι ότι για την ώρα ξέρετε όντως τι είναι καλύτερο γι’ αυτό.


Η μεγάλη περιπέτεια που ακολουθεί

Μπορεί να σας φανεί ότι τα επόμενα χρόνια θα περάσουν πολύ γρήγορα. Η πρώτη μέρα στο σχολείο, η πρώτη μέρα που θα ανέβει στο ποδήλατο, το πρώτο του φιλί… Πριν καλά-καλά το καταλάβετε, το παιδί σας θα έχει μπει στην εφηβεία! Γι’ αυτό απολαύστε κάθε πολύτιμη στιγμή της ανάπτυξής του.

Ήταν μεγάλη χαρά για μας να πραγματοποιήσουμε μαζί σας αυτό το ταξίδι και ευχόμαστε σε σας και το μικρό σας ένα πολύ χαρούμενο μέλλον.


Διαβάστε επίσης: Γιατί θέλει το μικρό σας να τα κάνει όλα μόνο του;

TOP