2ος χρόνος - Βρεφικές κουβέντες!

Το λεξιλόγιο του μωρού σας θα μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Συνήθως, ένα μωρό 22 μηνών είναι σε θέση να πει περίπου 200 λέξεις. Στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να χρησιμοποιεί όλο και πιο δύσκολες λέξεις και να χαίρεται γι’ αυτό. Θα κάνει και αξιολάτρευτα λάθη, καθώς μπερδεύει τις λέξεις μεταξύ τους. Όλα αυτά όμως αποτελούν μέρος της συναρπαστικής διαδικασίας προκειμένου να αποκτήσει τη δεξιότητα της επικοινωνίας.

Όταν του δείχνετε σημεία του σώματός του, θα είναι πιθανότατα ικανό να ονομάσει τα περισσότερα από αυτά. Και αν του κάνετε ερωτήσεις, όπως «πού είναι το πόδι σου;» θα είναι σε θέση να σας υποδείξει το σωστό σημείο.

Πολύ σύντομα, θα αρχίσει να συνθέτει τις λέξεις σε φράσεις, απλές στην αρχή, συνήθως ερωτήσεις, όπως «Μαμά, παιχνίδι;»”. Έτσι, σε χρόνο μηδέν θα αρχίσει και την κουβεντούλα!


Ίσως ανακαλύψετε ότι έχει αρχίσει να αντιγράφει μερικές από τις εκφράσεις και τους τόνους της φωνής σας. Μάλιστα, θα διασκεδάσετε πάρα πολύ όταν το μωράκι σας θα σας πει για πρώτη φορά «Σταμάτα επιτέλους, μαμά!». Προσέξτε λοιπόν να μη βρίζετε μπροστά του καθώς είναι βέβαιο ότι και σ’ αυτό θα αρχίσει να σας μιμείται αμέσως!

Έτσι όπως γίνεται όταν μαθαίνετε μία ξένη γλώσσα, έτσι και το μωράκι σας θα μπορεί να καταλάβει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να πει, πράγμα που είναι υπέροχο, καθώς θα μπορείτε να κουβεντιάζετε μαζί του, ξέροντας ότι σας κατανοεί. Μπορεί όμως αυτό να είναι και πολύ αγχωτικό για το παιδί σας, ειδικά όταν δεν θα μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει.


Να είστε ιδιαίτερα υπομονετική και να του εξηγείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή να δεθεί στο καρότσι του. Τώρα θα θέλει να γνωρίζει τον λόγο. Γι’ αυτό, μιλάτε του συνέχεια, εξηγώντας του γιατί κάνετε αυτό που κάνετε.

Το να ακούει κανείς είναι εξίσου σημαντική δεξιότητα, όσο και το να μιλάει. Πιθανότατα θα ανακαλύψετε ότι το αγαπημένο σας νήπιο λατρεύει να σας ακούει να του διαβάζετε. Τα βιβλία που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τις ίδιες φράσεις βοηθούν τη διαδικασία της ομιλίας. Αφήστε που τα απολαμβάνετε κι εσείς!


Πώς να λέτε «όχι»

Καθώς το μωρό σας θα αποκτά τη δεξιότητα της ομιλίας, θα αρχίσει και να απαιτεί περισσότερα πράγματα από εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να του λέτε πιο συχνά «όχι». Αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό για σας, ειδικά αν δεν σταματά να… τραβά το σκοινί. Συχνά, μπορεί να σας βάλει και στον πειρασμό να υποχωρήσετε και να πείτε «ναι». Όμως το να μάθει το «όχι» αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξής του.

Όπως και οι άλλες δεξιότητες που αποκτήσατε τους τελευταίους 22 μήνες, έτσι και το να λέτε «όχι» είναι κάτι που πρέπει να κατακτήσετε. Πείτε το με σταθερή, ίσως ακόμα και λίγο γελαστή φωνή. Ο τόνος σας πρέπει να συνδυάζει χαλαρότητα και σιγουριά, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξετε γνώμη για το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι τόνο φωνής θα χρησιμοποιούσατε αν το λατρεμένο σας νήπιο σάς ζητούσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου για να πάει βόλτα και εφαρμόστε τον!


Συμβουλές για να κάνετε το νήπιο σας να μιλήσει

Μην σταματάτε να του μιλάτε!


Για να μιλήσεις πρέπει πρώτα να ακούς -συνεπώς, όσο πιο πολλές λέξεις ακούσει το παιδί σας από εσάς, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιθυμία του να αρχίσει να τις χρησιμοποιεί και το ίδιο. Αρχίστε να του κάνετε ερωτήσεις, αφήνοντάς του χρόνο για να απαντήσει. Έως αυτή τη στιγμή παίρνατε εσείς όλες τις αποφάσεις. Τώρα όμως μπορείτε να του δείξετε ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει λέξεις για να σας πει τι θέλει. Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να τελειώνετε εσείς τις φράσεις του, ωστόσο δείξτε υπομονή.

Μην του μιλάτε πια μωρουδίστικα


Όταν το παιδί σας ήταν μωρό, επικοινωνούσατε με τα αγκού και τα γκα-γκα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να του μιλάτε με κανονικές προτάσεις, ίσως όχι ακριβώς όπως θα μιλούσατε σε έναν ενήλικα, σίγουρα όμως προσπαθώντας να χρησιμοποιείτε πιο εξεζητημένο λόγο.


Τραγούδια


Το να λέτε τραγουδάκια μαζί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε το μικρό σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί λέξεις. Μπορεί στην αρχή να μιμείται απλώς τους ήχους, σταδιακά όμως θα μπει και στο νόημα των λέξεων.

Δείτε τι λέει το σώμα του


Ακόμη κι αν οι λέξεις που προφέρει δεν έχουν κανένα νόημα για σας, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός του, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της στιγμής, για να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει. Έτσι ίσως θα μπορέσετε να μαντέψετε τι θέλει και να του κάνετε απλές ερωτήσεις, όπως «θέλεις να παίξεις με το φορτηγό σου;» Το να πετυχαίνει το παιδί σας τους στόχους του μέσω της ομιλίας, αποτελεί μία τεράστια ανταμοιβή και το ενθαρρύνει να το επαναλάβει.


Διαβάστε επίσης: 2ος χρόνος - Ευτυχισμένα δεύτερα γενέθλια!

TOP