2ος χρόνος – Μαθαίνοντας το γιογιό

Αχ αυτό το γιογιό! Προφανώς έχετε ακούσει όλων των ειδών τις ιστορίες από τους φίλους σας που έχουν ήδη περάσει αυτό το στάδιο. Από παιδιά-ιδιοφυΐες  που εκπαιδεύονται μόνα τους, μέχρι περιπτώσεις όπου το γιογιό καταλήγει στο κεφάλι και τα κακά παντού! Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσετε αυτήν τη νέα φάση με χιούμορ και υπομονή. Θυμηθείτε ωστόσο, ότι κάθε παιδί θα μάθει κάποια στιγμή τη διαδικασία αυτή. Δεν έχει καμία σημασία πότε ή πόσο γρήγορα θα αποκτήσει τη συγκεκριμένη δεξιότητα, η εκμάθηση της οποίας σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τις ικανότητές σας ως γονείς ή τον βαθμό εξυπνάδας του παιδιού σας.


Πότε θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα

Το να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό χωρίς το μωρό σας να είναι έτοιμο ακόμα, μπορεί να είναι πολύ κουραστικό και για τους δύο σας και να καθυστερήσει την πρόοδο σ’ αυτό το θέμα. Παρατηρήστε λοιπόν τα σημάδια που θα δείξουν ότι είναι έτοιμο.

Κάποια στιγμή μεταξύ 18 μηνών και δύο ετών το μωράκι σας θα αναπτύξει την επίγνωση ότι πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα (αυτό συχνά συμβαίνει νωρίτερα στα κοριτσάκια). Ακόμη όμως κι αν το μικρό σας είναι πάνω από δύο ετών, μην ανησυχείτε! Ένα από τα πρώιμα σημάδια είναι ότι ξαφνικά θα σταματήσει το παιχνίδι και θα καθίσει κάτω ή ότι θα δηλώσει με δυνατή και περήφανη φωνή ότι κάνει κακά! Παρόλο που μπορεί να νιώσετε αμήχανα αν λόγου χάρη εκείνη τη στιγμή βρίσκεστε σε ένα μαγαζί, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε και να το συγχαρείτε.


Επίσης, μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για το μπάνιο και για το τι κάνουν οι μεγάλοι εκεί μέσα, ενώ θα είναι και σε θέση να ανεβοκατεβάσει το εσώρουχό του.

Όλα αυτά αποτελούν σημάδια ότι μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το μωράκι σας για το γιογιό.

Συμβουλές για να γίνει η εκμάθηση χωρίς άγχος

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας το γιογιό. Κάθε μωρό είναι μοναδικό και ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο. Συνεργαστείτε λοιπόν μαζί του για να ανακαλύψετε τον τρόπο που του ταιριάζει.

Ρουτίνα και πάλι ρουτίνα


Ακριβώς όπως ισχύει και για τον ύπνο, έτσι και για την εκμάθηση του γιογιό η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική. Τοποθετήστε το γιογιό σε ένα σταθερό σημείο, ώστε να ξέρει το μωρό πού θα το βρει. Χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη φράση, όπως «πήγαινε στο γιογιό» και προσπαθήστε να την επαναλαμβάνετε. Έτσι το μωράκι σας θα ξέρει ακριβώς τι περιμένετε από εκείνο. Ακολουθήστε πάντα τα ίδια βήματα, ακόμη κι αν δεν κάνει κακά: κατέβασμα του εσώρουχου, κάθισμα στο γιογιό, σκούπισμα και πλύσιμο των χεριών. Η ρουτίνα παρέχει ασφάλεια και ανακούφιση.


Ανταμοιβή


Η πιο σημαντική ανταμοιβή απ’ όλες είναι η τρυφερότητα και ο έπαινός σας. Γι’ αυτό, κάθε φορά που το μωράκι σας επιχειρεί ένα νέο βήμα, αγκαλιάστε το σφιχτά και δώστε του ένα φιλί. Επικεντρωθείτε περισσότερο στη «διαδρομή» παρά στο επίτευγμα! Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν απλές μορφές ανταμοιβής, όπως αυτοκόλλητα. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας ένα πίνακα βραβείων, στον οποίο θα βάζετε ένα αστέρι κάθε φορά που η διαδικασία κυλά ομαλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην γίνει το βραβείο αυτοσκοπός της εκπαίδευσης. Θέλετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το γιογιό για να νιώσει τη σιγουριά ότι αποκτά έναν νέο έλεγχο πάνω στο σώμα του και όχι για να πάρει ένα αυτοκόλλητο!


Κάντε το διασκεδαστικό


Μπορείτε να μετατρέψετε την εκμάθηση στο γιογιό σε ένα μικρό παιχνίδι για σας και το μωρό σας, ή ακόμα και να επινοήσετε ένα αστείο τραγούδι ή ένα χορό κάθε φορά που τα καταφέρνει. Ωστόσο, αποφύγετε τις υπερβολές, δεν πρέπει η διαδικασία αυτή να γίνει η πιο σπουδαία δραστηριότητα της ημέρας ούτε πρέπει να πιέζετε υπερβολικά το παιδί σας για υψηλές επιδόσεις!

Μην χάσετε την ψυχραιμία σας


Ατυχήματα θα συμβούν αναπόφευκτα. Αν όμως αντιδράσετε με ηρεμία και θετική στάση δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στη διαδικασία. Ποτέ μην προσεγγίζετε την εκπαίδευση στο γιογιό με άγχος -κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας να νιώσει μπερδεμένο και πιεσμένο και να εξελιχθεί σε πόλεμο προθέσεων και για τους δύο σας. Όταν θα είναι έτοιμο, θα το κάνει. Να θυμάστε ότι οι δύο σας είστε ομάδα και θα τα καταφέρετε μαζί!


Διαβάστε επίσης: 2ος χρόνος - Βρεφικές κουβέντες!

TOP