0-6 μηνών - Χαμογελάστε! Βγήκε το πρώτο δοντάκι!

Χαμογελάστε! Βγήκε το πρώτο δοντάκι!


Μήπως τον τελευταίο καιρό το μωράκι σας είναι ασυνήθιστα ανήσυχο και ευερέθιστο; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι βγάζει το πρώτο δοντάκι του.

Η περίοδος της οδοντοφυΐας δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε για το μωράκι σας ούτε για σας. Η εμφάνιση των δοντιών μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, ενώ συχνά τα μωρά ανεβάζουν και πυρετό κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας.

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το μωράκι σας με την κατάλληλη δόση παιδικού αντιπυρετικού και αναλγητικού -αρκεί να έχετε συνεννοηθεί με τον γιατρό σας πριν του δώσετε οτιδήποτε. Υπάρχουν και άλλα βοηθήματα, όπως ψυχόμενοι κρίκοι οδοντοφυΐας για τοπική χρήση.


Ορισμένες μαμάδες διακρίνουν μια σχέση ανάμεσα στον ερχομό των πρώτων δοντιών και την εμφάνιση συγκάματος στον ποπό. Καλό είναι λοιπόν να πάρετε έκτακτα μέτρα την περίοδο αυτή, ώστε να είναι το μωράκι σας καθαρό και στεγνό. Επιπλέον, επειδή το συναχάκι και ο πυρετός μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, φροντίστε να ελέγχετε συχνά την πάνα του.


Μόλις εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι, συνήθως μπροστά κάτω, θα πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινή φροντίδα του μωρού σας και το βούρτσισμα των δοντιών. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή βρεφική οδοντόβουρτσα και ελάχιστη βρεφική οδοντόκρεμα. Ελέγξτε κατά πόσο είναι κατάλληλη για μωρά -αν περιέχει για παράδειγμα 1000pmm φθορίου είναι ό,τι πρέπει. Κάντε τη διαδικασία του βουρτσίσματος μια ευχάριστη βραδινή συνήθεια. Δείξτε στο μωράκι σας πώς να περιστρέφει την οδοντόβουρτσα, αφήστε το να τη μασήσει αν θέλει ή κρατήστε την και περιστρέψτε την μαζί του.


Η εμφάνιση των δοντιών σημαίνει επίσης ότι ίσως ήρθε η ώρα για πιο στερεά τροφή. Οι επαγγελματίες της υγείας συνιστούν να περιμένετε να γίνει το μωράκι σας έξι μηνών προτού ξεκινήσει να απογαλακτίζεται, παρόλο που είναι πιθανό εκείνο να δείχνει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για το φαγητό, ακόμα και να προσπαθεί να αρπάξει το πιρούνι σας καθώς σας παρακολουθεί να τρώτε.

Βέβαια, μπορεί να λέγεται στερεά τροφή, αλλά τα πρώτα γεύματα του μωρού δεν είναι καθόλου στερεά. Συνήθως πρόκειται για αλεσμένες τροφές που μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες ή να τις παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, όπως το μπλέντερ.

Από τη στιγμή που το μωράκι σας θα συνηθίσει την αίσθηση του «αληθινού» φαγητού, δοκιμάστε να το ενθαρρύνετε να τρώει μόνο του μπαστουνάκια από καρότο και άλλες νόστιμες λιχουδιές που μπορεί να πιάσει και να βάλει στο στοματάκι του μόνο του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν αρχίσετε κάποια τροφή.
   
Ωστόσο θυμηθείτε ότι, όταν αλλάζει η τροφή του μωρού, αλλάζουν και τα κακά του! Ίσως είναι καλό λοιπόν να προμηθευτείτε πιο ενισχυμένες πάνες, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Μην ξεχνάτε πάντα να καθαρίζετε με κάποιο προϊόν με απαλή σύνθεση ειδικό για μωρά -όπως μωρομάντηλα ή αφρόλουτρο- και να βάζετε σε κάθε αλλαγή πάνας κρέμα συγκαμάτων.


Διαβάστε επίσης: 0-6 μηνών – Η πρώτη τούμπα

TOP