0-6 μηνών – Η πρώτη τούμπα

Η πρώτη τούμπα!

Την πρώτη φορά που το μωράκι σας θα γυρίσει από ανάσκελα μπρούμυτα ή το αντίθετο, θα νιώσετε ίσως ταυτόχρονα σοκ και χαρά! Θα κάνει αυτήν την τούμπα, προσπαθώντας να δει τι γίνεται γύρω του και ξαφνικά «μπουμ» θα βρεθεί από την άλλη πλευρά.

Είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσει να περιστρέψει μόνο του το σώμα του και το πρώτο βήμα από τα πολλά στάδια εξέλιξης που ακολουθούν, όπως το να μπουσουλήσει, να σταθεί όρθιο και τελικά να περπατήσει.

Την πρώτη φορά που θα δείτε το μωράκι σας να γυρνάει ανάποδα, επαινέστε το πολύ και ενθαρρύνετέ το. Θα ανταποκριθεί στον τόνο της φωνής σας και αν δείξετε ενθουσιασμό θα θελήσει να το ξανακάνει. Μπορείτε να αρχίσετε κι εσείς τις «τούμπες» παίζοντας μαζί του, δίνοντάς του φιλιά και αγκαλιές κάθε φορά που σας μιμείται.


Καθώς προετοιμάζεται για τη μεγάλη στιγμή, θα προσέξετε ίσως ότι το μωράκι σας κάνει μερικά καινούργια πράγματα, όπως το να χρησιμοποιεί τα χεράκια του για να ανασηκώσει την πλατούλα και τον θώρακά του, να κουνιέται μπρος-πίσω πάνω στην κοιλίτσα του, ακόμη και να κάνει κινήσεις με τα χέρια σαν να κολυμπάει. Όλα αυτά είναι ο τρόπος του για να αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη για τη μεγάλη τούμπα!


Σύντομα, θα μπορεί να γυρνάει από μπρούμυτα ανάσκελα και πάλι μπρούμυτα και μάλιστα θα χρησιμοποιεί αυτήν την ολοκαίνουργια δεξιότητα για να μετακινείται. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να είστε σε συνεχή εγρήγορση κάθε φορά που είναι ξαπλωμένο στην αλλαξιέρα ή στον καναπέ!

Από τη στιγμή που θα μάθει να γυρνάει ανάποδα, δεν θα σταματήσει να το κάνει και πολύ σύντομα θα αρχίσει να μπουσουλάει!


Συμβουλές για να κάνετε το μωρό σας να γυρνάει ανάποδα


Βάλτε το μπρούμυτα 


Τα μωράκια περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ξαπλωμένα ανάσκελα. Αν το βάλετε μπρούμυτα, θα αναγκαστεί να ανασηκωθεί στα χεράκια του και να σηκώσει το κεφαλάκι -σημαντικός μυς- για να κοιτάξει γύρω του. Αυτές οι αναπτυξιακές δεξιότητες θα το βοηθήσουν να γυρίσει ανάποδα και αργότερα να μπουσουλήσει. Μπορεί στην αρχή να μην του αρέσει αυτή η θέση, οπότε αφήστε το αρχικά λίγο και σταδιακά περισσότερο, για να τη συνηθίσει.


Ξαπλώστε μαζί του στο πάτωμα Με το να ξαπλώσετε δίπλα του σε ένα στρώμα στο πάτωμα, το μωράκι σας θα θελήσει να δει τι συμβαίνει και θα προσπαθήσει να κινηθεί προς το μέρος σας. Ή κουνήστε λίγο μακριά του ένα δελεαστικό παιχνίδι και ενθαρρύνετέ το να κινηθεί για να το φτάσει.

Να είστε ενθαρρυντική!


Μόλις αρχίσει το μωράκι σας να κάνει κινήσεις για να γυρίσει ανάποδα, χαμογελάστε του, χειροκροτήστε και δείξτε του με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό σας. Θα ενθουσιαστεί και εκείνο που τα καταφέρνει τόσο καλά και θα θέλει να το επαναλαμβάνει για να προκαλεί την προσοχή σας και τον έπαινο.


Διαβάστε επίσης: 6-12 μηνών - Το πρώτο του κεράκι!

TOP