42 εβδομάδων, 0-6 μηνών - Καλωσόρισες, μικρό μας!

Ναι, είστε μαμά! Μπορεί να σας φάνηκε ότι περιμένατε πολύ, αλλά τώρα είναι γεγονός και το μικρό σας ήρθε επιτέλους στον κόσμο.

Η επιστροφή στο σπίτι με το μικροσκοπικό νεογέννητο μωράκι μπορεί λίγο να σας τρομάξει. Μετά από την αγωνία και τον ενθουσιασμό των τελευταίων ημερών, λογικό είναι να νιώθετε λίγο χαμένες. Άλλωστε, τα μωρά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδια χρήσης και ίσως νιώσετε άγχος, ότι δηλαδή δεν ξέρετε τι να κάνετε! Μην ανησυχείτε πολύ όμως. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος σ’ αυτό που κάνετε -υπάρχει μόνο αυτό που ταιριάζει σε σας και το μικρό σας. Ακολουθήστε απλώς το ένστικτό σας, αφήστε το μικρό σας να σας οδηγήσει και θα τα καταφέρετε μια χαρά.


Και για το μωρό είναι όλα καινούργια

Καινούργια και παράξενα! Σιγά-σιγά θα συνηθίσει αυτόν τον γεμάτο φασαρία και φως κόσμο που υπάρχει έξω από τη μήτρα και θα εξοικειωθεί με πράγματα όπως είναι το τάισμα και τα κακά στην πάνα του.

Τις πρώτες νύχτες στο μαιευτήριο θα είναι εξαντλημένο από τον τοκετό και έτσι ίσως θα κοιμάται συνέχεια -δίνοντας και σε σας την ευκαιρία να συνέλθετε. Μόλις αρχίσει να πεινάει όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν και, από τη στιγμή που θα γυρίσετε σπίτι, θα σας ξυπνάει πιθανότατα κάθε μία-δύο ώρες για να φάει.

Προς το παρόν ξεχάστε τη ρουτίνα

Τις πρώτες μέρες μην προσπαθήσετε καν να μπείτε σε ρουτίνα. Τα νεογέννητα δεν έχουν καλοκουρδισμένο εσωτερικό, βιολογικό ρολόι κι έτσι δεν μπορούν να διακρίνουν ακόμα τη διαφορά ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα.

Την πρώτη εβδομάδα καλό είναι να επικεντρωθείτε στο τάισμα, είτε θηλάζετε, είτε δίνετε μπιμπερό, είτε συνδυάζετε και τα δύο. Πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας όποτε πεινάει, καθώς το στομαχάκι του είναι πολύ μικρό και χρειάζεται να τρώει πολύ συχνά μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι το τάισμα δεν θα είναι καθόλου σταθερό -άλλοτε το μωρό σας θα θέλει να τρώει κάθε ώρα κι άλλοτε θα κρατήσει λίγες ώρες μέχρι το επόμενο τάισμα.


Και φυσικά, όταν το γάλα μπαίνει από τη μία πλευρά, θα πρέπει να βγει από την άλλη! Έτσι, από την πρώτη φορά, θα μάθετε να… απολαμβάνετε την αλλαγή πάνας. Το μωράκι σας μπορεί να χρειαστεί έως και 12 αλλαγές πάνας την ημέρα -οπότε, ακόμη κι αν δυσκολευτείτε στην αρχή, πολύ σύντομα θα έχετε γίνει ξεφτέρι! Φροντίστε με μεγάλη προσοχή το «δέσιμο» στον αφαλό του και διπλώστε το μπροστινό μέρος της πάνας πιο χαμηλά, ώστε να μην τρίβεται πάνω του.

Θεωρήστε την αλλαγή της πάνας ως μία ευκαιρία για μια χαρούμενη τετ-α-τετ επικοινωνία. Μιλήστε και τραγουδήστε στο μωρό σας, παίξτε μαζί του και ολοκληρώστε τη διαδικασία με ένα φιλί κάθε φορά.

Αυτή την πρώτη εβδομάδα δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας. Πρέπει όμως να πλένετε συχνά το προσωπάκι και τον ποπό του με λίγο βαμβάκι, ζεστό νερό και ένα απαλό σαπούνι, ειδικό για νεογέννητα.


Μοιραστείτε την εμπειρία

Παρόλο που είναι πιθανό να νιώθετε ήδη προστατευτική σαν μάνα-τίγρη με το μωρό σας, είναι σημαντικό να δώσετε και στον σύντροφό σας την ευκαιρία να δεθεί μαζί του. Εσείς απολαύσατε το μοναδικό προνόμιο να έχετε το μωρό μέσα σας επί εννέα μήνες. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ο μπαμπάς έρχεται σε επαφή με το παιδί του. Αφήνοντάς τον να αναλαμβάνει καθήκοντα πού και πού, όχι μόνο θα βοηθήσει τους δύο τους να γνωριστούν, αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και λίγο!

Μελαγχολίες

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε λίγο ευσυγκίνητη, καθώς στο σώμα σας συμβαίνουν μεγάλες ορμονικές μεταβολές. Αν φοβάστε όμως ότι μπορεί να σας συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, συζητήστε το οπωσδήποτε με τον γιατρό ή τη μαία σας.


Τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας

Κάθε κλάμα του μωρού σας είναι διαφορετικό. Αν συντονιστείτε με τους διαφορετικούς ήχους που βγάζει το μωρό σας, θα διευκολυνθείτε να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Πεινάω!
Ένα σύντομο, χαμηλό κλάμα που γίνεται όλο και πιο δυνατό και δεν σταματά μέχρι να πάρει το μωρό αυτό που θέλει, ακόμη κι αν το ταΐσατε πριν από λίγο! Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε ξανά για να σιγουρευτείτε ότι την προηγούμενη φορά χόρτασε.


Θέλω να ρευτώ!
Μία ξαφνική, απότομη κραυγή μετά το τάισμα αποτελεί συχνά σημάδι ότι το μωρό σας έχει πόνο στην κοιλίτσα του και πρέπει να ρευτεί. Για να το ανακουφίσετε, δοκιμάστε να δώσετε μικρά, συνεχή χτυπηματάκια στην πλάτη του.

Αφήστε με ήσυχο!
Ένα ασταθές κλάμα που αλλάζει από γκρίνια σε γέλιο. Παρόλο που δεν θέλετε πιθανότατα να το αφήσετε από την αγκαλιά σας, υπάρχουν στιγμές που το μωράκι σας θέλει απλώς την ησυχία του. Άλλο χαρακτηριστικό σημάδι είναι όταν αποστρέφει το κεφαλάκι του από πράγματα -όπως ήχους, φώτα κ.λπ.- που το διεγείρουν. Αν κάνει κάτι τέτοιο, βάλτε το στην κούνια του με το αγαπημένο του παιχνίδι.


Νυστάζω!
Ένα απαλό κλάμα που αρχίζει και σταματά και που σταδιακά εξελίσσεται σε γοερό κλάμα. Αυτό είναι σημάδι ότι το μωράκι σας θέλει να κοιμηθεί. Μερικές μέρες θα χρειάζεται περισσότερο ύπνο από άλλες. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, αφήστε το να σας καθοδηγήσει εκείνο.

Δεν νιώθω καλά!
Ένα ασυνήθιστο κλάμα που δεν το έχετε ξανακούσει μπορεί να είναι για το μωράκι σας ο τρόπος να σας πει ότι δεν είναι καλά. Θα το ξεχωρίσετε αμέσως από το κλάμα της πείνας ή της κούρασης. Αν νιώσετε «ότι κάτι δεν πάει καλά» και αν παρατηρείτε κι άλλα σημάδια, όπως ότι το μωράκι σας δεν θέλει να φάει, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και καλέστε τον γιατρό.


Διαβάστε επίσης: 0-6 μηνών - Χαμογελάστε! Βγήκε το πρώτο δοντάκι!

TOP