Γιατί θέλει το μικρό μου να τα κάνει όλα μόνο του;

Γιατί θέλει το μικρό σας να τα κάνει όλα μόνο του;

Υπάρχει λόγος και μάλιστα εύλογος: γύρω στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν πράγματα με έναν καινούργιο τρόπο, δηλαδή παρατηρώντας και αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των άλλων και ειδικά των γονιών τους. Κι εσείς, παρόλο που μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, όταν είστε δίπλα στο μωρό σας κάνετε ένα σωρό διαφορετικά πράγματα, τα οποία το αγαπημένο σας νήπιο θα προσπαθήσει αναπόφευκτα να μιμηθεί.

Η επιθυμία ενός παιδιού να κάνει πράγματα μόνο του ξεκινά αρκετά νωρίς. Μερικές φορές ξεκινά ήδη λίγους μόλις μήνες μετά τη γέννησή του. Κι όταν αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει, θα αρχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του. Σιγά-σιγά μάλιστα θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι έχει τον «έλεγχο» του περιβάλλοντός του: μπορεί δηλαδή να αποφασίσει πού θα πάει, να λέει καινούργιες λέξεις και να κάνει… μικροδουλειές – γεγονός που το κάνει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο!

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες δυσκολίες σ’ αυτό… Λόγου χάρη το μωρό σας δεν μπορεί να κρίνει με μεγάλη επιτυχία τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει μόνο του – όπως επίσης και τι δεν θέλει να κάνει. Το να δέσει για παράδειγμα τα κορδόνια των παπουτσιών του, να κουμπώσει το πουκάμισό του ή να φάει με κουτάλι και πιρούνι είναι δραστηριότητες που το δυσκολεύουν και του προκαλούν άγχος. Συνεχίστε να το ενθαρρύνετε και μην ξεχνάτε να χειροκροτήσετε τις επιτυχίες του!


Διαβάστε επίσης: Μαθαίνοντάς το να πλένει τα χέρια του
TOP