Συμβουλές για νήπια με… άποψη!

Συμβουλές για την περίπτωση που το νήπιο σας θέλει να τα κάνει όλα μόνο του

Η επιθυμία να κάνει ένα παιδί όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του αποτελεί φυσιολογικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξής του. Μερικές φορές όμως το νήπιο σας χρειάζεται λίγη βοήθεια, ενώ υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν θέλει να κάνει με κανένα τρόπο. Δοκιμάστε να συνδυάσετε διάφορες δραστηριότητες ώστε να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές για όλους!

  1. Γύρω στην ηλικία των 2 ετών το μωρό σας θα αρχίσει να μιλάει όλο και περισσότερο. Την ώρα λοιπόν που πλένετε μαζί τα χέρια σας, πείτε του πώς λέγονται τα διάφορα αντικείμενα: αυτό είναι το σαπούνι, αυτή είναι η πετσέτα, αυτή είναι η βρύση… Αυτό όχι μόνο θα το διασκεδάσει, αλλά θα το βοηθήσει να βελτιώσει και το λεξιλόγιό του!
  2. Χτενίστε τα μαλλάκια του μωρού σας μπροστά στον καθρέφτη. Αν θέλετε, βάλτε τους και λίγο ζελέ για να δημιουργήσετε ένα νέο look. Η διαδικασία αυτή αποτελεί και μια διασκεδαστική ευκαιρία για να εξασκηθεί το μωρό σας στη διαφορά ανάμεσα στο αριστερό και στο δεξί. Μετά ίσως θελήσει να χτενίσει εκείνο τα μαλλιά σας!
  3. Το ντύσιμο είναι μια καλή στιγμή για να εκπαιδεύσετε το μωρό σας στο μέτρημα με ερωτήσεις του τύπου, πόσα ρουχαλάκια βάλαμε σήμερα ή πόσα δαχτυλάκια βγήκαν μόλις τώρα από το μανίκι σου ή έβαλες ένα πόδι στο παντελόνι; Βάλε τώρα και το δεύτερο… 
  4. Γεμίστε τη μπανιέρα του με σκέτο νερό και αφήστε το μωρό σας να αρχίσει τα πλατσουρίσματα. Σύντομα θα αντιληφθεί ότι το νερό μένει αναλλοίωτο. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο αφρόλουτρο στο νερό κι αφήστε το να ανακαλύψει πόσο διασκεδαστικός μπορεί να είναι ο αφρός. Δώστε του και μερικά παιχνίδια και το μπάνιο θα γίνει πάρτιl 
  5. Την ώρα που βάζετε γαλάκτωμα στο δέρμα του μωρού σας μπορείτε να πείτε: “Τώρα όμως ποιος θα βάλει κρεμούλα και στη μαμά;” Το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας θα προθυμοποιηθεί αμέσως! Μπορείτε επίσης να το κάνετε εναλλάξ: “Πρώτα βάζουμε κρέμα στο χεράκι σου, μετά στο χέρι της μαμάς – στη συνέχεια θα κάνουμε πρώτα την κοιλίτσα σου και μετά την κοιλιά της μαμάς» - και πάει λέγοντας. Αυτό δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά μαθαίνει στο μωρό να μοιράζει την προσοχή του και στους άλλους!


Διαβάστε επίσης: Αναλύπτοντας τον κόσμο

TOP