Πώς πρέπει να περιποιούμαι το δέρμα του μωρού μου όταν του κάνω μπάνιο;

Πώς πρέπει να περιποιείστε δέρμα του μωρού σας όταν το κάνετε μπάνιο;

Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά το δέρμα του μωρού είναι συχνά πιο ξηρό μετά το μπάνιο, παρά πριν απ’ αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα. Μην ανησυχείτε όμως. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιποιηθείτε το δέρμα του μωρού σας και να το προστατέψετε από την ξηρότητα κατά τη διάρκεια του μπάνιου και μετά.

  1. Ακριβώς επειδή το νερό μπορεί να κάνει το δέρμα του μωρού σας πιο ξηρό, δεν είναι απαραίτητο να του κάνετε μπάνιο κάθε μέρα. Τρεις φορές τη βδομάδα αρκούν. Η απόφαση αυτή όμως είναι πολύ προσωπική. Όταν μεγαλώσει κι αρχίσει να μπουσουλάει και να εξερευνά το περιβάλλον, θα λερώνεται περισσότερο και θα χρειάζεται πιο συχνά μπάνιο.
  2. Σιγουρευτείτε ότι το νερό του μπάνιου δεν είναι πολύ ζεστό. Η σωστή θερμοκρασία είναι μεταξύ 36 και 38 βαθμών Κελσίου. Για να την ελέγξετε, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό θερμόμετρο ή βυθίστε στο νερό τον αγκώνα σας για να καταλάβετε αν η θερμοκρασία του νερού είναι παρόμοια με αυτήν του σώματός σας. 
  3. Συνιστούμε τη χρήση ενός βρεφικού αφρόλουτρου ή άλλου σχετικού προϊόντος. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ακόμα και το νερό μπορεί να στεγνώσει την επιδερμίδα. Μάλιστα, όσο περισσότερο μένει το δέρμα σε επαφή με το ζεστό νερό, τόσο περισσότερη υγρασία και λιπίδια μπορεί να χάσει, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στην ξηρότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικά βρεφικά προϊόντα μπάνιου που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ξηρότητα. 
  4. Δεδομένου ότι το μπάνιο μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ξηρότητας του μωρού, μην το παρατείνετε πολύ. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως, ειδικά τους πρώτους μήνες, 5 λεπτά είναι αρκετά.
  5. Μετά το μπάνιο φροντίσετε να στεγνώσετε το μωρό σας πολύ καλά, κατά προτίμηση με μια υδρόφιλη πετσέτα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις πτυχώσεις της επιδερμίδας του για να αποφύγετε τοπικούς ερεθισμούς. Ένας τρόπος για να μην συγκρατούν υγρασία οι «δίπλες» του μωρού είναι να τους βάλετε ταλκ. Για ασφαλέστερη χρήση, πάρτε λίγο στο χέρι σας και απλώστε το απαλά στο σημείο της πτύχωσης. Έτσι θα αποφύγετε να εισπνεύσει τη σκόνη το μωρό σας.
  6. Τέλος, εφαρμόστε στην επιδερμίδα του μωρού σας λίγο βρεφικό γαλάκτωμα ή βρεφικό λάδι. Αυτό θα βοηθήσει την επιδερμίδα να διατηρηθεί ενυδατωμένη ώστε να παραμείνει όμορφη και απαλή.
  7. Και φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η ώρα του μπάνιου είναι ώρα διασκέδασης με το μωρό σας!


Διαβάστε επίσης: Πώς το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να γίνει διασκεδαστικό;

TOP